november 2015

FRIDAY.


Una venter på mer snø. Desember, 2014

For akkurat en uke siden fikk jeg den triste nyheten om at ei jente jeg kjente døde av kreft.
En som jeg gikk gravid med, en mamma, en som meg. Den eldste datteren fyller år i nå desember, slik som Una, tre enda mindre jenter står også igjen uten en mamma. Begravelsen er idag.
Og så leste jeg ferdig Aleksaner Hemons Boka om alle mine liv. Siste kapittelet, Aquarium , står for meg som noe av det sterkeste jeg har lest den siste tiden. Om å miste et barn, om å ta vare på et annet, om sykdom og alt  det sorgen bærer med seg.  
Derfor ble jeg veldig glad når jeg leste denne nyheten. Måtte den være sant! 

Så etter en røff uke, satser vi nå på at helgen blir bra. Den fineste svigermoren kommer i kveld, og vi har masse koslig på to-do listen vår. Vi skal blant annet stå stand på Bryggerekka VIntermarked, og så skal vi se Svanesjøen. 
Og kanskje kan verden igjen bli litt hvit, istedenfor våt, og kald og brun. Det hadde vært fint.

DRESS OF A WEEK, 45/52Mens resten av den lille familien min var i Bergen, gjorde jeg som planlagt og tok med min mamma på en skikkelig nytelsefest til teaterbistro Røst.
og det var en nyyyyyyyyyytelse på så mange plan; fra det fantastiske lokalet, utsøkte maten, søte servitørene og det beste selskapet. 
På meg hadde jeg min nye kjole fra H&M. Den kostet kroner 199, og var en skikkelig kupp. Formen, drapperngene og gullbroderinene gjør sitt. Sko er fra Bianco. 

Nova haljina iz H&M. Stare cipale iz Bianca. Za date sa mojom najdrazom mamom.

BIRTHDAY IN BERGEN.

Denne lille som er Sweet like candyOg denne store, fine guttenInviterte til en stor bursdagsfeiringBåde besta, Mette, Reidar, Mathilde, og ikke minst, Fiffi komOg det ble en helg fylt med lek inne, lek ute og supertid med tante Siri, Knut Erik og barna i Bergen.

Geir i Una proslavili su Isin i Amundov rodjendan u Bergenu. Svi su bili tu, cak i Fiffi. 

BITS AND PIECES, SUNDAY 15.11.2015.

1. Multitasking er vi gode på: Å spise frokost og leke med dyrene. Å drikke kaffe i dusjen. 

2. Før vi skynde oss ut i frisk, høstluft for å forberede oss for turnkonkurranse. 

3. Etter oppvarming og stretching, var det dags! Og det var gøy!

4. Hjemme sørget Geir for å ha middagsplanene klare,

5. Mens jeg fikk hjelp fra den søteste bakerhjelperen til en god og saftig gulleplekake. 

6. Og når alt dette var unnagjort, var det på tide å slappe av i sofaen. 

7. Vi skulle nemlig få søndagsbesøk snart, og Ledenko ventet tålmodig.

8. Turbo-Una rakk en rask dusj mens maten var i ovnen. 

9. Og da var vi helt klare til å innta middagsbordet i hyggelig selskap for resten av kvelden.

Prosla nedjelja 1. Mutlitasking je nas talent. 2. Jesenji zrak i pripreme. 3. Takmicenje. 4. Geir je bio zaduzen za slano. 5. A mi cure za slatko. 6. Prije malog odmora u sofi. 7. I Ledenko je strpljivo cekao goste. 8. Dok se Una sredjivala. 9. I kad su gosti napokon dosli, samo smo uzivali ostatak veceri.

DRESS OF A WEEK, 43/52I London fikk jeg denne av min mamma.
Litt for kort, men med tykke tights går det akkurat.
Jeg elsker den blå fargen og den hvite sløyfen, og tipper at denne blir flittig brukt i vinter. 

Nova haljinica iz Londona.

PORTRAIT OF A CHILD, PART 5.

I en helg som denne, er det bare dette som hjelper. Hun, familien, venner, kjærlighet.
Eneste som gir mening når alt kjennes meningsløst.

Vi mimrer derfor tilbake til høsten. 

Uke 32. Vi holdt på den gode sommerfølelsen ved å rusle langs fjorden.Uke 33. August var varm, vi hadde skattejakt i hagen, gikk tur i skogen og syklet langs elven. Uke 34. Så varm at vi badet i fjorden. I alle fall noen av oss.Uke 35. Vi møtte kjekke gutter på Bakklandet. Uke 35. Vi hang på parkeringshus og var kule.Uke 36. Og vi koste med Tuva som var på besøk. Uke 37. Og med lammet. Uke 38. Og med Ledenko. Vi er glade i kos. Uke 39. Vi var ute i regnet og i solskinnet. Uke 40. Vi hadde besøk fra skolevenninner, og lekte jordbær prinsesser.Uke 41. Og dro til Rockheim og prøvde å tromme med Attramadals.Uke 42. Vi var i London med Hana. Uke 43. Og hadde en super Halloween fest med vår Levanger gjeng. Uke 44. Høsten viste seg fra en fin side, og også jeg fikk mange kos. I slike tider trenger man det.

U ovakvim turbulentnim, opasnim, a ponajvise besmisleno tuznim vremenima, jedino sto pomaze je ovo. 
Ona, porodica, prijatelji, ljubav. 
Samo ljubav nesto znaci, kad se cini da je sve drugo postalo beznacajno.

Ovo je nasa jesen. 

MONDAY!

Kjennes litt ut som dette!


Elle Fanning by Steven Pan for Interview Magazine, January 2011
 
Du får tre videotips fra meg denne mandagen:

# 1
Det første tipset er å se filmen Arven, om Christian og Philip, en far og en sønn. Christian er dødssyk og har et år igjen å leve, og med små videobeskjeder til ettårige Philip prøver han å ta igjen på forskudd den tiden han og Philip aldri vil få sammen. Filmen er hjerteskjærende, den er varm og den er tankevekkende. Noen av de enkle beskjedene til Christian er så universielle, som for eksempel det å være interessert i andre mennesker. 
Det var farsdag igår, og jeg tenkte på alle sønnene og døtrene som savnet sin pappa i går. Jeg savnet min pappa. 

# 2
Det ble bråk da Karpe slapp en av sine nye singler. FRP kalte det svineri bygget på hat, noe som er fantastisk ironisk da "hatytringene" i video er hentet fra de helt ekte kommentarfeltene. Det er noen som får disse kakkerlakk-kommentarene slengt etter seg, og det stikker i hjertet når jeg ser hvordan de er fremstilt som med alien-lignende øyne og tom, tom blikk. Jeg har vært der selv, og er der selv, en av disse som ikke burde ha vært der. Det er uvesentlig hvor mye jeg bidrar til samfunnet, eller hva mine grunner for å være her er, jeg har ingen rett. 

P.S. Fantastisk liten kronikk til Odd-Magnus Williamson i Dagbladet her. 

 # 3
Det tredje tipset er en liten tegnefilm som forteller deg hva stress gjør med kroppen din. Etter å ha sett den, lagde jeg en liste for den travle uken vi har i vente. I håp om å få til en mestringsfølelse. Og det hjalp!

FATHER´S DAY.Det er noe helt spesielt med forhold mellom far og datter. Det vet jeg alt om. 

Jeg savner min pappa hver eneste dag. 

Men jeg blir så uendelig glad over å vite at Una har en pappa som vil gjøre absolutt alt for henne, og som er hennes aller beste venn.

Du er bra, Geir!Og jentene dine er veldig, veldig, veldig glade i deg. 

Kom nå snart hjem, farsdag gaven venter på bordet. Dan tata. 
Meni moj nedostaje svaki dan.
Ali mi srce grije cinjenica da Una ima najboljeg tatu na svijetu.

BITS AND PIECES. OF A PERFECT WEEKEND.Forrige fredag prøvde vi å få tiden til å gå fort, tittet utålmodig på klokken, og satte pastasausen på langsom koking.Vi lagde fineste høstbukket, for vi ventet et spesielt høstbesøkNemlig våre venner fra Levanger. Og når de endelig kom, hoppet vi rundt og ropte "Hurra!"Jentene fant tonen straks, og begynte selvfølgelig å kle seg ut slik vi ofte gjør når vi er sammen. 

De voksne fikk utdelt øl og corona, samt en plass i sofaen.Og helt plutselig var det sovetid for de små, Mens for oss voksne skulle kvelden akkurat til å begynne. Se på disse utrolig vakre skapningene! Er det rart vi er så glade i de smilene der?Vi bydde på en ordentlig god lørdags frokost,før jeg tok med fruen ut på byen, for å shoppe brukt, nyte høstfarger, ..og en grønn juice på Hagen. Skål!Mens guttene og små jentene var igjen hjemme og fikset fest...For det var nemlig Halloween. Og alle kledde seg som vanlig ut. Men det får dere se en annen gang. Det var i alle fall veldig artig, og etter en fantastisk indisk lammegryte med gresskar, tok vi en rolig kveld.Å dele en seng? Ingen problem! Å innta hele stua med leker? Heller ingen problem. Voksenhjørnet på søndagen.Og en liten lesestund. Tre favoritter jenter på rekke.Og så en prosjekteringsstund. Kanskje et slikt et hjem?Vi måtte ha litt frisk luft, og ved gamle båter på Brattøra møtte vi tilfeldigvis denne fine jenten.Småjentene skatet og rullet, mens de voksne tøffet seg og speilet seg  i regnet.

Og plutselig var helgen over. 
Det var som alltid så fint. Jeg er glad for disse helgene vi har sammen. Skikkelig vitaminpåfyll i høstmørket.

Jedan Halloween fest, ples, dobra klopa, razgovori, dragi ljudi. Jedan vikend u novembru, jedna specijalna posjeta.

FRIDAY.

Denne helgen skal jeg prøve meg på mange nye (og noen gamle) ting:Jeg skal spise sjokolade. 
Dette har jeg dessverre gjort altfor mye av i det siste. Akkurat som om behovet melder seg når høsten kommer. Og det hjelper ikke akkurat at Geir har tatt med seg helt himmelsk gode sjokaldegaver fra Venezia. 

Jeg skal være heeeelt alene for første gang på veldig lenge.
Vanligvis er Una med meg når Geir er ute på reise, eller jeg tar meg en tur til min mamma, så dette blir nesten helt nytt for meg. Jeg er nesten litt pysete.

Jeg skal lære meg å lage film av videosnuttene som er tatt med det nye kameraet vårt.
iMovies here I come!

Jeg skal gjøre yoga!
For første gang på veldig, veldig lenge. 

Jeg skal fortsette å blogge aktivt.
Denne uken har vært bra, og jeg liker det. Men jeg er litt ute av trening.

Jeg skal ta med mamma på en femretters imorgen. 
Røst heter stedet som gjør Trondheim til en bedre by. Jeg gleder meg.Jeg skal kjenne på savnet.
Jeg gjør det for såvidt hele tiden, og savnet er med i alt jeg gjør, men jeg tar meg ikke tid til det. 

Og så skal jeg telle ned dagene til søndag. Til Geir og Una er tilbake.

Hva skal du gjøre i helgen?

Planovi za vikend su spremni. Geir i Una su u Bergenu, a mene ceka samoca, spremanje, posao i jedna subotnja vecera sa mojoj mamom.FRI

DRESS F A WEEK, 44/52.It´s that time of the year. 
På tide å ta frem Sonja Rykiel kjolen min. Den fineste, varmeste, deiligste. Og på tide å sette seg i sofa, for å tilbringe tiden med novemberens Vogue og selveste Bond piken Lea Seydoux. Girl crush de luxe.  

 

U mojoj staroj favorit zimskoj haljini. Sa mojom novom favorit curom. 

COLORS.Med mørkets inntog får jeg et enormt behov for å omgi meg med farger.
Og jeg har et enormt behov å kle meg i farger.
Samtidig ender jeg opp i det samme antrekket dag etter dag, tykk ull i svart-grå nyanser. Big time boring.Jeg har "oppdaget" (Velkommen ca hundre år etter alle andre, Nadja!) Pinterest og sluker inspirasjon. Jeg pin-er og pin-er som en gal.
Samtidig lar jeg meg virkelig imponere over fargekombinasjonene i bloggen til Charlott Pettersen.nå når skapene skal få seg en skikkelig omgang mens Una og Geir er i Bergen, skal jeg skal prøve å tenke litt strategisk i forhold til forskjellige fargekombinasjoner. Og så får vi se om jeg lykkes. Jeg gleder meg i alle fall. Som et lite barn!

NOVEMBER.Oktober ble, i likhet med bladene på trærne, blåst vekk i rekordfart. Plutselig borte!
Måneden bydde på fine reiser, Venezia for Geir, og London for oss, jentene. Den bydde på boklansering i Oslo med de fineste av vennene. Og på masse spennende på jobb og på skolen.
Dessverre bydde oktober på altfor lite hverdag. Og jeg er redd at november ikke blir ulik.
I et forsøk på å strukturere dette livet som ikke struktureres kan, prøver jeg meg på en november -liste istedenfor en mandags- liste i dag. I uprioritert rekkefølge. 

1. Sende bursdags pakker i posten.
Flere av de kjæreste menneskene i vårt liv, feirer sin fødselsdag i november. Det starter med en bursdagsfeiring for de små i Bergen, og fortsetter med en bestis i Oslo og en på Røros, som fyller år rett etter hverandre.

2.Trene!
Jeg får lyst til å le (av meg selv altså), men jeg prøver å holde meg, og beholde håpet. 3-T, here I come!

3. Gå på kino. Minst to ganger.
Og en av gangene skal jeg i alle fall date Bond, James Bond. 

4. Skrive et brev.
Jeg har hatt planer å skrive til min venn Stuart i hele høst nå, uten å få tid til å gjøre det. 

5. Reise til Bergen (Geir og Una) og til Stockholm (Geir og jeg).
Jeg har bodd i Stockholm for lenge siden og jeg gleder meg til å endelig besøke byen med Geir. 

6. Jobbe mindre. Stresse mindre.
Punktum. 

7. Bli kjent med flere på trinnet til Una.
Selv to måneder inn i skoleåret, har jeg ikke god overblikk og det liker jeg ikke. 

8. Detoxe hjemmet.
Klær, leker, kjøkkenutstyr. 

9. Legge planer for Ingunn-besøket.
Vi skal blant annet se Svanesjøen sammen. Jeg gleder meg. 

10. Ikke bli høstdeprimert.
For det er nå det kommer.
Regnet.
Kulden.
Mørket.  
Savnet.

Jeg må prøve å ikke gå under, jeg må tenne på lys, og kose meg inne. 

Novembarska lista:

Poslati rodjendanske poklone novembarskoj djeci.

Trenirati.

Najmanje dvaputa otici u kino. I svakako na date sa James Bondom.

Napistati jedno pismo.

Posjetiti djecu u Bergenu, i moj Stockholm.

Raditi manje. I ne sekirati se.

Upoznati vise od Uninih prijatelja iz skole.

Rascistiti kucu. Ormare, kuhinju, igracke.

Provesti vrijeme sa svekrvom Ingunn, koja dolazi da skupa gledamo ruski nastup baleta Labudovo jezero.

Ne dati da me jesenja depresija proguta.

LONDON. WITH KIDS.I forrige uke tok jeg med den lille jenten min, altså Una, og den store jenten min, altså min mamma, på besøk til to fine jenter i London, Hana og Edina, som bor i Chiswick. Una hadde aldri vært i London før, og forventningene var såååå store. De er det for tiden, alle disse forventningene hennes, er det en alder-ting?
Vi hadde bare 4 dager på oss, så her oppsummerer jeg mine fem råd til hva som funket perfekt å gjøre med barn i London. 

# 1
BENYTT DEG AV KOLLEKTIVTRANSPORT OG KJØR MASSE RUNDT.

Det viste seg å være en opplevelse i seg selv. 
Benytt deg av metroen, og ikke minst, 2.etasjers busser. Vanlig busser kan være like spennende som turistbusser, hvis du gjør litt research og finner riktig rute. Prøv å få tak i første rad i 2. etasje. Du kan også utfordre barna til å selv sette seg inn i transportsystemet, Una hadde ansvaret for vårt metro-kart. # 2 
NATURAL HISTORY MUSEUMDu får alt! Dinosaurer, dyr og muligens blir de gira til å bli forskere etter å ha besøkt det nye Cocoon senter. 
Det var fult av skolebarn, selv på en vanlig torsdag morgen, så forbered deg på kø i dinosaur-avdelingen. Men det er så verdt det. 
Du bruker lett en dag på dette besøket. ( Psst. Victoria and Albert ligger like vel, dersom det skulle vise seg at tiden og energien strekker til enda et museumsbesøk.)# 3
HYDE PARKParken var helt nydelig om høsten!
Gråe ekorn, en haug med, mer eller mindre, spennende fugler og massevis av frisk luft og plass å løpe på. Jeg ble lei meg for at vi kom akkurat for sent til å oppleve årets Serpentine pavillion, men for barn som Una, som elsker dyr, og løping, er dette en veldig fin måte å tilbringe dagen på.

# 4
HARRODS

Når du har en heeeel etasje med leker, med tusenvis av playmobil og 1:1 legofriends, kan man ikke annet enn å smile. Men selv om det er overveldende og magisk for de små, er det også litt slitsomt. Når du er på Harrods, sørg for å gå innom deres haute couture avdeling for barn. De små Dolce& Gabbana kjolene er nydelige, samtidig er det fullstendig galskap. # 5
THE PUMPKIN PARTY

Vi var i London noen uker før Halloween, noe som gav store muligheter, både til innkjøp av Halloween effekter, og en før-halloweensk party.
Jeg har ikke klart å finne ut om dette er en engelsk tradisjon, eller bare noe vi var heldige å oppleve, men Pumpkin Party på Chiswick House and Gardens var en utrolig kul affære.
Tenk deg små utkledde barn løpende i engelske hager...så skummelt. Og samtidig ikke. Vi hadde med oss en pirat og en vampyrprinsesse, samt ei Una til.
Masse aktiviteter, musikk og enormt store gresskar. 

# 6
LONDON ZOONår man er så glad i dyr, som Una alltid har vært, er en besøk til dyrehagen et must. Vi pleier å gjøre det i enhver by vi besøker, og det viser seg alltid å være en suksess for både de store og de små. Og etterhvert blir man veldig god til å føle seg som dyrehage-sammenlignings-ekspert. 
London Zoo var spennende. Med alt man kan tenke seg, fra bugs til tigre, til spennende underjordiske tuneller for barn. Er du i London med barn, dette er stedet du skal til.

Regent Park med Primrose Hill, ligger like ved, med utsikt over hele London. Har du sett 101 Dalmatinerne, har du også sett Primrose Hill, det er derfra roper Pongo beskjeden om de forsvunne valpene videre. Og så til det aller viktigste når man er på tur. 
Man må like de man er på tur med. 

Vi var så heldige å besøke Hana, Unas 16 dager eldre tremenning som bor i London, og jentene hadde det så fint sammen. Det ble litt drama.Mye latter.Og masse kos. 

Og de fikk hjertet mitt til å smelte opp til flere ganger om dagen. 
Zadnji vikend u oktobru proveli smo u Londonu. Mi cure u familiji posjetile smo nasu Hanu i Edinu u Chiswicku.
Una nikad nije bila u Londonu, i ocekivanja su bila tako velika, da je imala problema zaspati par veceri prije puta.
Najvise od svega radovala se vidjeti Hanu.
Kao i mi. 

London sa djecom funkcjonise perfektno.
Ovo su neke od stvari sto smo probali: 
1. Voziti se drzavnim saobracajem. Autobusi na 2.sprata prava su turisticka atrakcija, mi smo uspjeli uhvatiti prvi red!
2. Natural History Museum sa svojim dinosaurima i zivotinjama, vrijedan je posjete. Racunaj da tu provedes cijeli dan. 
3. Hyde Park. Sa sivim vjevericama, pticama, svjezim zrakom i divnim jesenjim bojama. 
4. Harrods. Sa jednim cijelim spratom sa djecijim igrackama, ovo je raj za djecu. 
5. Pumpkin party. U Londonu smo bili sedam dana prije Halloweena i dozivjeli nas prvi Pumpkin party u Chiswick House and gardens. Zabavno!
6. London Zoo. Obavezna cijelodnevna posjeta. 
Vrt lezi u Regents parku, gdje se mozes popeti na Primrose hill i vidjeti cijeli London. Kao Pongo iz 101 dalmatinca.

Ipak ono sto ce zauvijek ostati u mom srcu nakon ove posjete u Londonu, je prijateljstvo Hane i Une.
Ove dvije rodice, koje dijeli samo 12 dana, toliko su slicne i toliko razlicite, i toliko fantasticne.
Istopile su mi srce sto puta u toku nase posjete Londonu.
Od srece. 

nadja

nadja

36, Trondheim

Hei og velkommen til vår lille blogg! Vi er en liten familie på tre, og frøken Una på 4 år styrer vårt kongerike. Una er bestemt, glad i turne og danse, elsker å tegne og skrive bokstaver og sjefe over foreldrene sine. Hun er også veldig søt. Vi voksne, vi liker: sene morgener med frokost på sengen, sjokolade, kjoler, vennetid, reiser, arkitektur, kyss og kommentarer. Les mer om oss og si hei her: http://unadostres.blogg.no/1318362045_11okt2011.html

Blogglisten Norske blogger bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits