film

YEAH. II.

video:sam7425


Ha en ikke stressende uke uten vondt! Klem

YEAH. I.

YEAH! YEAH!

video:sam6129


Vi har en liten stjerne i hjemmet vårt.
En ordentlig en. Med stjernenykker.
Som synger. Og danser. Og tuller, og lager liv.
Så når stjernen er bortreist, er det plutselig veeeeldig stille i huset.
Da er det bra at jeg har video å se på. Og le.
Yeah! Yeah!

Mala zvjezda zabavlja nas svakodnevno. A kad je nema, sve je tako tiho i pusto. Dobro je onda imati video, pa se malo ismijati. Yeah! Yeah!

IN LOVE AND LOSS.

Kjærlighet er vakker. Ljubav je jaka.

BOREDOM IS AN EMOTIONAL STATE EXPERIENCED WHEN AN INDIVIDUAL IS LEFT WITHOUT ANYTHING IN PARTICULAR TO DO.

I motsetning til denne fine damen som nesten aldri klager, bruker jeg bloggen flittig til å gjøre akkurat det, nemlig klage. Så here it comes:
Jeg er så utrolig, utrolig lei av å være i dårlig postoperativ form!

Ikke får jeg gjort noe av det jeg elsker, eller har hatt planer om å gjøre. F.eks:
-Jeg får ikke rydde, ordne og styre. Jeg får ikke jobbe.
-I stedet for å være støtte for min mamma, er jeg hennes pasient.
-Idag staret Unas turnsemester og jeg måtte betrakte all moroa fra sidelinjen.
-I kveld skal Geir og alle de fineste jentene heve sjampisglassene sine for Ole og Christina i Oslo. Jeg er ikke med.

Dette har jeg fått gjort:
- Ordnet bloggen slik at det nå går an å klikke seg inn å se hva vi holdt på med i f.eks. november 2009, eller lese om reisene våre.
- Lagt ut en haug av klær til salg på eplasiden min.
- Spist masse frukt og grønt.
-Spist masse smertestillende.
-Sett alle Audreyfilmene i Geirs armkrok. <3
-Kjøpt inn indegrienser til å lage dette, men ikke hatt energi til å gjøre det.

Det er så kjedelig å være syk. Fryktelig kjedelig. Jeg trenger tips til hva kan gjøre hverdagen lettere. Har du noen? Bøker, filmer, mat? Besøk, lunsj?

Som takk, tipser jeg deg om tre fantastiske filmer jeg  har sett i det siste:

I

Hvis du, som meg, elsker Serge Gainsbourg, hans musikkog hans damer, bør du se denne.
Amour <3


"You have to make the right choice. As long as you don't choose, everything remains possible."

Den har Jared Leto i hovedrollen. Alle som var tenåringer på 90-tallet, vil vel se en film med Jared Leto. Også er den fin og rar og full av slike sitater: "Each of these lives is the right one! Every path is the right path. Everything could have been anything else and it would have just as much meaning. "


Når jeg lå på sykehuset, tenkte jeg at jeg aldri har kommet meg til New York.
Tre dager etterpå så jeg denne.
Og når Guro i tillegg delte sine beste NYminner med med, og denne kom opp: Jeg gikk nedover 5th Avenue etter at det hadde blitt mørkt og det nettopp hadde regnet og det glitret i alle flater, også var det en tjukk elv av biler med glitrende røde baklys den ene veien og hvite frontlys den andre. Det var som en urban natur opplevelse. Og som en film selvsagt.
...da sa jeg til Geir: I år skal vi til New York.

LIZ.

Lassie Come Home
og Who´s Afraid og Virginia Woolf er blant mine absolutte filmfavoritter.
Nå er Liz borte.

FILMS.. LATELY. II.

Lørdagen etter bydde på en mer kontrastfull program.

Først en gjensyn med enda en Sam Mendes film, Revolutionary Road, som også denne gangen gjorde meg litt ødelagt.  
Plenty of people are onto the emptiness, but it takes real guts to see the hopelessness.


Vi måtte kompensere all hopelessness med skikkelig HANGOVER. Jeg husker ikke når jeg lo så mye sist. Den er hysterisk morsom og anbefales på det sterkeste.
Some guys just can't handle Vegas.

 

Jos dva filmska prijedloga. Za one ozbiljne, Revolutionary Road, a one malo neozbiljnije Hangover. Ja obozavam oba!

FILMS...LATELY. I.

Vi har ikke TV. Når vi så besøker ett hjem der tilgangen til TV apparatet eksisterer, blir vi helt hypnotisert. De to siste helgene har vi tilbrakt i Elgeseter hos nana og dedo, og ikke bare har de TV, de har Canal Pluss pakken! Lykke! Etter lange dager og når Una hadde lagt seg, ble vi sittende lenge og stirre. 
Forrige lørdag  var romantikkenslørdag. Jeg fikk endelig sett 500 Days of Summer, og for første gang så jeg  Zooey Deschanel( Gud, jeg elsker det navnet!) på film. Filmen er like søt som Zooey selv, og man må bare smile.

This is not a love story; Boy meets  girl. Boy falls in love. Girl doesn´t.  

Jeg var nesten litt glad jeg ikke så 500 days of Summer da jeg  var 17 og hadde kjærlighetssorg. Men 17 er jeg ikke lenger, og ikke har jeg kjærlighetssorg, så da så vi en fantastisk liten film perle av en film, Away We Go av Sam Mendes, om å  være kjempe blakke, bli voksne og ta ansvar, om å skape ett hjem, bli foreldre og samtidig prøve å ikke miste seg selv. Problemtikken vi til daglig møter:)

.

2 romanticna filma, svaki na svoj nacin, i svaki preporucijem cijelim srcem:
500 Days of Summer i Away we go.

AN EDUCATION

Jenny: Studying is hard and boring.
Teaching is hard and boring.
So, what you're telling me is to be bored, and then bored, and finally bored again, but this time for the rest of my life? This whole stupid country is bored!
There's no life in it, or color, or fun! It's probably just as well the Russians are going to drop a nuclear bomb on us any day now.
So my choice is to do something hard and boring, or to marry my... Jew, and go to Paris and Rome and listen to jazz, and read, and eat good food in nice restaurants, and have fun!
 It's not enough to educate us anymore Ms. Walters.
You've got to tell us why you're doing it.
En søt liten film som rører, som bare vokser, modnes og som i dag får hjertet mitt til å føle at det snart  kommer til å eksplodere. Kanskje er det fornemmelsen av våren den vekker, smaken av vin, lyden av god jazzmusikk, lengselen etter Paris.
Eller kanskje er det den fortsatt kjente følelsen av å være ung, av å føle at at ingen valg ennå er tatt, å være nyforelsket, naiv, men tro selv at mann er så vis, av overraskelse, fascinasjon,av å vite at mann har en hel verden til gode å oppdage,  sommerfugler i magen, og den vonde kjærlighetssorgen..som ryster.
Kanskje jeg rett og slett savner Geir så masse.

Heldigvis så jeg filmen med to finfine jenter, Siri og Maren, og snart igjen skal vi på kino sammen. Og da, da er det vår, vi kan ha på blomstrete kjoler og drikke vin etterpå.

P.S. Rollefiguren Helen er priceless. Hun sier bl.a.: Someone told me that in about 50 years, no one will speak Latin, probably. Not even Latin people.


Nydelige Maren og jeg i blomstrede kjole og Una i magen en sensommerdag, i Siri sitt bryllup.

Preporucujem vam od srca fantastican mali fim koji se zove An Education. Film zbog kojeg mi nedostaje proljece, nedostaje mi osjecaj zaljubljenosti, ukus vina, zvuci dobre muzike, kasni, svijetli sati, osjecaj da je covjek mlad i da ima svijet pod svojim nogama.

FABELAKTIGE FIFF OG FAM.

Maren anbefaler: Fabelaktige Fiff og Fam. På NRK 1, kl. 20.15. En feelgood-dokumentar om to venninner på 90 som har kjent hverandre siden de var 5. En historie om å være gammel utenpå, men fortsatt den samme innvendig.


Jeg synes den høres fabelaktig ut, og følger frøken Marens anbefaling. Gleder meg.

Fantasticne Fiff i Fam, film je o dvije prijateljice 90. godina, koje se poznaju od 5-te godine. Prica o starosti, ali isto tako o unutrasnjoj mladosti. Na TV-u veceras. Jedva cekam.

VERTIGO

Jeg elsker denne plakaten, jeg elsker Hitchcocks film fra 1958, jeg elsker stilige frøken Kim Novak...men jeg hater å være svimmel. Hater! Stakkar James Stewart.

FANTASTISK SLUMBIKKJEfoto: fra filmen


Igår var det tid for babykino igjen og denne gangen fikk vi se Slumdog Millionaire.
Filmen handlet om tre gatebarn i Mumbai, og deres skjebne, på godt og vondt. Om overlevelsesinstiktet og om hvordan det harde livet for så mange oftest er den beste læremesteren.
De store øynene hos tre yngste hovedrolleinnhavere var til tider for mye for en nybakt mor å bære, men filmen mestrer glimrende å aldri la oss bli for triste, selv om tårene blir fremprovosert både en, to og tre ganger. Men håpet og troen på at rettferdigheten og, ikke minst, kjærligeten seirer, holder oss klistret til kinostolen.
Man kjenner India på kroppen når man ser filmen; fargene, luktene, og når det hele avsluttes med en ekte Bollywood dans på perrongen, føler man seg en opplevelse rikere.

Filmen slipper heller ikke taket, episodene fra de barnas liv går på repeat i hodet mitt dagen lang. Når man vet at dette er virkelighet for millioner av barn i verden, skulle det bare mangle å ikke få sove en natt eller to.

For å oppveie det hele, må jeg prøve å tenke "glade" India tanker.. musikken, dansen, maten, teen, elefanter, Darjeeling Limited.. Og ikke minst den fantastiske sommerfesten vi hadde i fjor, da Bollywoood for ordentlig kom til Ilsvika.


Ekte indiske heltinner, Maren og Anja.


Turban er ikke bare lett. Sonny sliter.


Men dansen går bra for Siri.


Og Marit.


Og meg.
Alle foto:Maren Todal

VOKSEN FILM PÅ BABY KINO

Babykinoen i forrige uke var en morsom opplevelse. Gulping, bæsjing, promping, og ikke minst gråt preget en lyssatt kino sal. Heeerlig.
Jeg var super fascinert av oppleget, og Una var i alle fall fascinert. av alle lysene i taket ( Er det noe alle barn digger? Lys?)
Vi så Revolutionary Road og jeg elsket den. Filmen er basert på romanen av Richard Yates og reggisert av Sam Mendes (American Beauty).
Jeg ble selvfølgelig helt ødelagt av den, men jeg liker å pine meg selv. 50-talls perfekte estetikk er alltid en nytelse å se på.
Kate Winslet var helt enestående og traff meg rett i hjertet som April Wheeler. Så vakker, og så ufattelig trist. Plenty of people are onto the emptiness, but it takes real guts to see the hopelessness.
Geir lurte på om jeg tenkte på oss når jeg så ekteparet Wheeler. Jeg svarte: Nei.
Men man skal jo passe seg.


"I wanted IN. I just wanted us to live again. For years I thought
we've shared this secret that
we would be wonderful in the world.
I don't know exactly how, but just the possibility kept me hoping.
How pathetic is that? So stupid.
To put all your hopes in a promise that was never made.
Frank knows what he wants, he found his place, he's just fine.
Married, two kids, it should be enough. It is for him. And he's right;
we were never special or destined for anything
at all."
hits