THE YEAR OF MAGICAL THINKING.

Nå kommer jeg til å anbefale en bok til dere. Og denne anbefalingen håper jeg at dere følger. Boken heter De magiske tankers år og er skrevet av Joan Didion.

Livet forandrer seg raskt.
Livet forandrer seg i øyeblikket.
Man setter seg til bords, og livet slik man kjenner det, tar slutt.

Joan Didion og John Gregory Dunne tilbrakte 40 år sammen. De jobbet sammen, spiste og drakk sammen, pustet sammen. Helt til han, på en helt vanlig desember kveld, sluttet å puste. Man setter seg til bords og livet slik man kjenner det, tar slutt. Denne boken er for alle som har kjent på sorgen.
Uten at den en eneste gang blir for sentimental, for privat, klarer Joan å skildre den altoppslukende sorgen og manglende fornuften i en sorgprosses. Jeg våkner og føler at det blir natt, ikke dag.
Joan vil ha John tilbake. Hun rekonstruerer deres siste timer, siste dager, siste måneder, hele livet; leter etter tegn, forvarsler; føler at hvis hun kommer til bunns i dette, klarer hun kanskje å forandre på utfallet. "Jeg tenkte slik små barn tenker, som om tankene eller ønskene hadde makt til å reversere for tellingen, endre resultatet."
Historien har enda en vri, Joans og Johns datter blir alvorlig syk dagene før John dør. Joan må moblisere alt i sin makt for å redde datteren, og da gjelder det å styre unna alt som kan minne henne om John og sorgen som kan ta hun. Hun styrer unna restauranter, bydeler, hele byer, i frykt for å vekke minner og sorgen.
Joan er journalist. Hun skriver skarpt og det blir ikke en eneste gang for klissete. Ennå jeg gråt øynene mine ut. Jeg trengte denne boken sårt. Og alle som har mistet eller kommer til å miste noen trenger den.
 "Sorg er annerledes. Sorg har ingen avstand. Sorg kommer i bølger, i paroksysmer, en plutselig angst som får knærne til å svikte og synet til å forsvinne og visker ut det hverdagslige i livet.."

Det er også en bok om kjærlighet. Stor kjærlighet.

 

Fantasticno o tugi. I ljubavi. Procitajte je. Godina magicnog razmisljanja.

9 kommentarer

14.feb.2011 kl.22:10

Hvorfor er du på sykehuset?

Maria

15.feb.2011 kl.08:28

elsker den boka!!! den er så utrolig ærlig, varm, rett-i-hjertet.

Stine

16.feb.2011 kl.20:37

Oj, denne hørtes flott ut! Skal kjøpes :)

Bente

17.feb.2011 kl.14:10

Takk for en spennende anbefaling! Det høres ut som en bok jeg kan like. Av en eller annen grunn fikk jeg assosiasjoner til "Denne krukken er knust" av Wera Sæther. Har du lest den? Anbefales absolutt.

Hei, forresten! Fant deg via bloggen til Astrid, og legger deg herved i bloggleselista mi. Det er jo et godt tegn at jeg fikk lyst til å kommentere allerede på det første innlegget jeg leste :)

Bente

jaca

18.feb.2011 kl.21:24

Draga moja Nadjice,primili smo tuznu vjest da vise medju nama nema naseg dragog prijatelja Rifka,ali ce zato ostati u nasim srcima.Ovom prilikom tebi i tvojima iskreno saucesce od porodica Pomezny

21.feb.2011 kl.12:37

Kjæreste kjæreste N. Jeg tenker på deg hele tiden. Ninchen.

ingrid

21.feb.2011 kl.17:25

Takk for anbefalingen, du skriver godt!

ingridjulia

22.feb.2011 kl.21:25

Enig med Ingrid, du skriver så bra. Tenker på deg!

hildegunn

24.feb.2011 kl.09:51

Den boka skal jeg sjekke ut. Ville bare legge igjen en god klem til deg.

Skriv en ny kommentar

nadja

nadja

31, Trondheim

Jeg er glad i Una, i Geir, i min familie og skjønne venner. Jeg er glad i arkitektur, kunst, interiør, kjoler, vin, reiser, gamle filmer. Jeg er glad i sko. Jeg er glad i kommentarer også.

Blogglisten Norske blogger bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits